Sikker bruk av nettbank: det dreier seg om sunn fornuft!
  MicroIT med fokus på sikkerhet
Del
 

News: Nettbank Av Bjørn André Hagen 9. Januar 2008 kl. 20:00  Kilde http://www.symantec.no
Symantec's Article Library - Computing Tips
Sikker bruk av nettbank: det dreier seg om sunn fornuft!

Ja, det å bruke nettbank er svært bekvemmelig. Så bekvemmelig at for hundretusenvis av bankkunder over hele verden kan det gå måneder mellom hver gang de faktisk går til banken. Men bakenfor bekvemmeligheten ligger det en fallgruve: bankens fysiske beskyttelse er langt mer avansert enn den i din egen stue. Og selv om det er en bragd å sette opp en falsk bank i en fysisk gate, eller plassere en falsk bankansatt bak en skranke, er dette svært enkelt å gjennomføre på Internett.

Selvfølgelig tar banken alle slags forholdsregler for å beskytte sine servere og dine personopplysninger. Banker har vært veldig gode til dette i flere tiår. Når du imidlertid har en direkte forbindelse til kontoen fra din hjemme-PC, er det faktisk du som er det svakeste leddet. Og det vet svindlerne. For dem er det mye enklere å lure deg til å oppgi din bankinformasjon, enn å angripe en fysisk, godt beskyttet bank eller tukle med bankens servere.  De gode nyhetene er imidlertid at det ikke er så vanskelig å unngå de fleste fellene som svindlere bruker for å lure deg. Alt du trenger er litt sunn fornuft og hjelpen du finner i de følgende, enkle rådene.

Vær på vakt mot elektronisk banksvindel.
Den største trusselen mot nettbankkunder er phishing, hvor falske web-områder gir seg ut for å være offisielle finansinstitusjoner. De bygger en falsk nettbankside som er helt lik den reelle siden. Deretter sender de e-postmeldinger til flere millioner av Internett-brukere, og håper at noen av meldingene tilfeldigvis når noen av bankens kunder. Disse e-postmeldingene gjør brukerne oppmerksom på en uregelmessighet vedrørende brukernes bankkonto, og krever at de handler umiddelbart, ellers vil kontoen stenges. Kunder som etterkommer oppfordringen, blir spurt om mange personopplysninger og deres bankkontoinformasjon. De risikerer at bankkontoen tømmes og at datamaskinen blir infisert av informasjonssøkende viruser, for eksempel trojanere. Men du kan lære deg å gjenkjenne faresignalene for Internett-svindel.
Vær varsom hvis du mottar e-post som ber deg oppgi konfidensiell informasjon, spesielt bankinformasjon. Banker ber sjelden eller aldri om konfidensiell informasjon per e-post.
Hvis en mistenkelig e-postmelding inneholder en kobling til et web-område, skal du ikke klikke på den. Du skal isteden navigere til web-området ved å skrive inn URLen til den angivelige bedriften i web-leserens adresselinje. Det lønner seg også å lagre bankens adresse som en favoritt, og bare gå til bankens web-område ved å klikke på denne koblingen.
Bruk sikre web-områder for å sende og motta personlig informasjon, som navn, adresse, passord og kredittkortinformasjon eller andre ømtålige data. Se etter en hengelås eller nøkkel nederst i web-leseren eller på datamaskinens oppgavelinje. En lukket hengelås eller en nøkkel angir en sikker, kryptert tilkopling, og en åpen hengelås eller knekt nøkkel angir en usikker tilkopling. Hvis web-leseren gir deg en melding om at sertifikatet ikke er gyldig når du kopler til et sikkert web-område, skal du avslutte, ringe opp banken og be om en redegjørelse.
Installer et antispam-program fra en klarert leverandør av sikkerhetsprogramvare for å redusere din eksponering til phishing-spam. Bruk personlig brannmur, antivirusprogram og antispionprogram-verktøy for å beskytte din informasjon mot hackere, phishing, virus, ormer og trojanere.
Og du må selvagt ikke glemme å oppdatere programvaren med alle sikkerhetsoppdateringer for operativsystemet og web-leseren. Alt dette er vanlig sikkerhetspraksis, men siden svindlere også setter sin lit til datamaskin-sårbarheter for å lure sine ofre, skal du ikke gi dem denne muligheten.

Ta samme forholdsregler som du tar hver dag

  • Når du er i minibanken, sørger du for å skjule tastaturet når du taster inn PIN-koden. Legg ikke et åpent sjekkhefte eller en lommebok på skranken når det er din tur til å snakke med kassereren. Og du ville ikke oppbevart sparepengene dine i en usikret bygning uten dører og vinduer. Bruk av nettbank krever samme forholdsregler og sunn fornuft.
  • Pass på at du logger deg ut av nettbanken når du er ferdig med oppdragene dine.
    Oppbevar passordet på et annet sted enn datamaskinen.
  • Bruk ikke samme passord for nettbanken som det du evt. bruker for elektronisk sparing på andre web-områder som ikke er banker.
  • Kontroller bankutskriften jevnlig. Hvis du oppdager uregelmessigheter med kontoen, skal du straks ta kontakt med banken.
  • Pass på at du logger deg av bankens web-område når du er ferdig med oppdragene dine.
  • Følg alltid bankens retningslinjer, slik at du er beskyttet hvis noen uvedkommende skulle tømme kontoen din.
  • Beskytt din identitet og dine penger. Reduser faren for å bli lurt av svindlere ved å være på vakt og holde sikkerhetsprogrammene oppdatert. Sørg for å besøke Symantec Security Response jevnlig for å få mest mulig oppdatert informasjon, og for å sikre deg at alle sikkerhetskomponentene er oppdatert.

 


Informasjon fra MicroIT er hentet fra flere kilder. MicroIT vurderer informasjon før publisering, men MicroIT kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.


For mer informasjon kontakt :
MicroIT
Vearveien 14
3173 Vear
Telefon 41076318
Web www.MicroIT.org
E-post PCHelp@MicroIT.org

Organisasjonsnummer 890935 702 MVA

 

 
HjemTjenesterPriserArtikklerOm ossKontakt oss

Copyright (c) 2014 MicroIT.org All rights reserved. Posted 05.01.2015