Betyr familiebildene noe for deg? Da bør du kanskje sikkerhetskopiere dataene dine
  MicroIT med fokus på sikkerhet
Del
 

News: Backup Av Bjørn André Hagen 15. Januar 2008 kl. 20:00  Kilde http://www.symantec.no

Symantec's Article Library - Computing Tips

Betyr familiebildene noe for deg? Da bør du kanskje sikkerhetskopiere dataene dine

Datamaskinen inneholder alltid en rekke viktige ting, alt fra familiebilder til regnskapsdokumenter. Og til forskjell fra programmene, kan disse dokumentene ikke gjenopprettes eller installeres på nytt etter et systemkrasj. Du må beskytte dem.

Innledning
Tenk deg litt om: Hvilket innhold på datamaskinen er ekstra viktig? Operativsystemet? Videospillene? Eller bilder og filmer av familien? Mest sandsynlig har du installasjonsdisketter for operativsystemet og filmene, mens dine fotografier og annet personlig materiale bare eksisterer som bytes på harddisken. Er ikke det ganske ironisk? Du har midlene som skal til for å gjenopprette dine minst viktige data, men du har ingen sikkerhetsnett i det hele tatt for det som virkelig betyr noe.
Du bør derfor gi dette materialet noe ekstra beskyttelse, slik at du ikke skader eller mister det. For før eller senere vil noe skje. Det kan du være sikker på. Brann, strømbrudd, oversvømmelser. Systemkrasj, filer slettes i et uaktsomt øyeblikk. Dette er ikke noe som bare skjer for andre, det skjer for oss alle. Men til forskjell fra kjøp av sykeforsikring, brannslukkerapparat og taustiger, så har vi sjeldent en plan for hva vi skal gjøre når datamaskinen krasjer.
Heldigvis kan du med noen få enkle grep redusere skader og gjenopprette data fra en krasjet datamaskin. Med en god ekstern lagringsplan og det riktige verktøyet kan du raskt komme opp og kjøre igjen fra mindre systemkrasj. Og hvis katastrofen er av de helt store kan du likevel være sikker på at dataene ligger sikkert et annet sted.

Velg hva du vil sikkerhetskopiere og når
Men for å få ordentlig sinnsro er det et par ting du må gjøre. Som vanlig er det ikke teknologien som er det mest krevende, men selve planleggingen. Du må spørre deg selv hvilke filer som virkelig betyr noe for deg. Det kan for eksempel være forferdelig å miste filmopptak av familien. Men hva med videospillet du lastet ned? Det kan du klare deg uten.
Eller kanskje du vil gå i gang med å sikkerhetskopiere alt som er på datamaskinen. Valget er ditt, men vi bør advare deg: Sikkerhetskopiering kan ta lang tid og jo lenger tid det tar, jo mindre er sandsynligheten for at du vil gjøre det regelmessig.

Som et minimum bør du ta sikkerhetskopi av musikk, video, fotografier og økonomiske dokumenter samt nødfiler som behøves for å gjenopprette operativsystemet. Filer som for eksempel fonter som er vanskelig å finne og eldre innhold som ikke lenger finnes på nettet er også noe som bør sikkerhetskopieres. Og alle passordene, selvfølgelig!
Sørg også for å kopiere de viktigste driverne og hjelpeprogrammene. Det kan godt hende at du må gjenopprette datamaskinen på et tidspunkt eller et sted hvor du ikke kommer deg online (vi er så vant med å bruke nettet til å laste ned ting at det kan være et riktig slag i ansiktet å oppdage at nettet ikke er tilgjengelig når du virkelig trenger det!).
Planlegg sikkerhetskopiering av systemet og data minst en gang i måneden. Opprett to sikkerhetskopier hver gang og lagre dem på atskilte steder, og begge stedene borte fra datamaskinen og en av dem utenfor hjemmet ditt. Og sørg for å ha tilgjengelig en oppstartsdiskett til bruk i nødssituasjoner (dvs. et verktøy som kan omstarte datamaskinen fra bunnen av for å gjeninstallere operativsystemet).
Du kan sikkerhetskopiere filene manuelt, men det er mer praktisk å benytte et pålitelig sikkerhetskopieringsverktøy. Gode sikkerhetskopieringsverktøy sikkerhetskopierer automatisk hele systemet over til et eksternt medium etter eget valg. Som sagt, jo mindre arbeid forbundet med sikkerhetskopieringen, jo større sandsynlighet for at du vil gjøre det regelmessig over tid.

Finn ut hvor du vil lagre sikkerhetskopiene
Sikkerhetskopiene må alltid plasseres på et eksternt lagringsmedium som kan kobles fra datamaskinen (f.eks. usb-minne, CD eller en Zip®-stasjon), og/eller sikkerhetskopier direkte på Internett. Hvordan og hvor du lagrer dine sikkerhetskopier er delvis avhengig av hvor stort behovet ditt er for lagringsplass. Det er ditt valg.
Hvis du ikke har så mye data å lagre, kan det være at et usb-minne er nok, det er jo så lite at du kan ha det på nøkkelringen.
Det viktige er at sikkerhetskopiløsningen bevarer bilder, video og viktige filer i god stand.
Hvis du har store mengder data som må sikkerhetskopieres, kan det svare seg å investere i en ekstern harddisk – som du kan koble fra datamaskinen. Disse kommer som oftest med en strømadapter: Husk også å fjerne denne sammen med selve harddisken!
Kanskje er lagringsplass fra en internettleverandør noe for deg. En online lagringsplass er en sikker og praktisk måte å sikre filene på i tilfellet brann og oversvømmelse. Og i tillegg kan du få tilgang til dine data fra hvor som helst via Internett. Men det krever altså at du har en tilgang til Internett!

Opprett en gjenopprettingsplan
Plan for gjenoppretting i forhold til forskjellige skade- og tap-scenarioer Når et lite antall filer er utsatt for fare kan det være ønskelig å kun gjenopprette disse filene. Hvis det bare er innstillingene som er berørt, vil du gjerne kunne tilbakestille systemet til det ønskede oppsettet. Men krasjer operativsystemet, kreves en måte å omstarte datamaskinen på, og det må da utføres en mer omfattende gjenoppretting.
Merk deg hvor du lagret alle filene som du har sikkerhetskopiert. Hvis du ikke vet nøyaktig hva du har mistet, eller når når du sist sikkerhetskopierte det eller hvor alt er, kan datagjenoppretting være veldig frustrerende.
Sørg for at du vet hvor viktige digitale eiendeler befinner seg. Sørg for at navnene på filer og mapper er forståelige.
Sørg for at dine gjenopprettingsverktøy er i stand til å gjenopprette systemet og filene til slik de var før krisen. Hvis du ikke har verktøyet til å gjenopprette systemet eller å gjenfinne filene når systemet krasjer, kan du finne deg selv i en håpløs situasjon når datamaskinen ikke vil omstarte. Og du kan gjøre mer skade under gjenoppretting av filer (feile versjoner, gjenopprettet til feil sted osv.).

Konklusjon
Livet er noe som skjer for oss alle. Men med litt planlegging og det rette verktøyet kan bivirkningene reduseres til et minimum. Skaff deg et godt sett med gjenopprettingsverktøy, slik som Norton Save & Restore fra Symantec. Sørg dessuten for at du setter opp en regelmessig timeplan for sikkerhetskopieringen.
 
 
 
Informasjon fra MicroIT er hentet fra flere kilder. MicroIT vurderer informasjon før publisering, men MicroIT kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.


For mer informasjon kontakt :
MicroIT
Vearveien 14
3173 Vear
Telefon 41076318
Web www.MicroIT.org
E-post PCHelp@MicroIT.org

Organisasjonsnummer 890935 702 MVA

 

 
HjemTjenesterPriserArtikklerOm ossKontakt oss

Copyright (c) 2014 MicroIT.org All rights reserved. Posted 05.01.2015