Hvordan sørge for at barna surfer sikkert - Foreldre kontroll !
  MicroIT med fokus på sikkerhet
Del
 

News: Foreldrekontroll Av Bjørn André Hagen 09. mars 2008 kl. 17:00  Kilde http://www.symantec.no

Hvordan sørge for at barna surfer sikkert - Foreldre kontroll !

 
I dagens samfunn er det helt vanlig at barna bruke både PC og internett mye, det er et krav allerede på barneskolen til å finne relevant informasjon på internett. Men er du sikker på at barna deres ikke "dumper" bort i en side med upassende innhold?
Mange tenker at dette skjer ikke meg og mine barn, men dessverre kan dette skje ved et uhell eller at nysgjerrigheten blir for stor, utgangspunktet kan være helt uskyldig men konsekvensene kan bli dramatiske.
Her er noen tips for å hjelpe deg som foreldre til å være litt mer trygg når deres barn surfer på Internett.


Hvordan oppnå litt trygghet uten å måtte sette strenge regler eller ha hard kontroll på barna sine surfe vaner?
Internett består av mye fantastisk informasjon og spennende artikler, men dessverre også en del informasjon som er upassende for barn. Og da Internett går på tvers av landegrenser finnes det svært få gode kontroll instanser filter som passer på at informasjonen som blir vist er passende etter brukerens alder.
Som foreldre har vi alle et ansvar for at våre barn ikke ser på upassende innhold, og som foreldre har vi alle forskjellig terskel på hva vi mener er upassende innhold. Her begynner ofte diskusjonen mellom barn/ungdom og foreldre da det alltids finnes en venn eller venninne som for lov til noe mer enn deres barn.
Til tross for økende oppmerksomhet om tiltak rundt foreldre kontroll, er foreldre noen ganger hjelpeløse når de konfronteres med eksplosjonen av nye trusler mot unge mennesker på Internett. Programvare løsninger for foreldrekontroll, når de er nøye valgt og oppdatert, kan være en stor hjelp


Nøye filtrering av adresser
De fleste programmer for foreldrekontroll gjør det blant annet mulig å filtrere besøkte web-sider. Denne funksjonen tar sikte på å blokkere barns tilgang til innhold som ikke passer til alderen. Programvaren autoriserer tilgang til sider som anses å være harmløse, men blokkerer sider som kan skape uro hos barn. Filtrering etter adresse (URL) er blant de mest vanlige sorteringsmetodene. Programmet bruker en database med web-sider som er klassifisert som ”upassende for barn”. Disse svartelistene oppdateres regelmessig og kategoriseres i henhold til om de har innhold som anses å være ”voksent”, ulovlig (rasisme, barneporno), voldelig, eller web-sider som nevner bruk av våpen eller ansporer til hat osv. Det er opp til foreldrene å forby én eller flere kategorier med web-sider. Når dette alternativet er aktivert, blir hver Internett-adresse som barn søker etter sammenlignet med de som står på listen. Web-sider som finnes på svartelisten vil bli blokkert og alle andre godkjent.
En annen metode er å etablere ”hvitelister”, dvs. webområder som anses å være passende for barn, og forby alle andre web-områder, men denne metoden risikerer å begrense Internett-bruken på en overdrevent restriktiv måte. Vær varsom: programmets svartelister kan raskt bli foreldet, siden det opprettes dusinvis av nye web-områder hver dag. For å være effektive må disse listene oppdateres regelmessig, bruker man her da Symantec Norton Internet Security blir dette oppdaterte automatisk når PC er tilkoblet internet.
Filtrering etter nøkkelord tetter eventuelle hull som blir igjen etter filtrering etter URL. Programmene definerer ord som er uegnet for barn, og blokkerer alle web-områder som inneholder dem. Foreldre kan i tillegg også lage sine egne lister over forbudte web-områder eller spesielle sider som skal allikevel være tillatt i deres hjem.

Tryggere samtaler
Du har selvfølgelig advart dine barn om å aldri gi personopplysninger til fremmede, men hvordan kan du være sikker på at noen som beskriver seg selv som en venn på samme alder ikke klarer å finne ut disse opplysningene? Dette er et av problemområdene for sikkerhet i chatterom, fora eller online-diskusjoner med direktemeldinger. Programmer for foreldrekontroll kan også hjelpe deg med dette problemet. De overvåker informasjonen som går inn og ut av datamaskinen for å forhindre at beskyttet informasjon som etternavn, adresse, telefonnummer og navnet på barnets skole blir røpet.
Norton Parental Control og Norton Privacy Control, som er deler av Norton Internet Security-pakken, filtrerer web-områder (etter URL og nøkkelord) og sørger for at konfidensiell informasjon ikke sendes ut. Dette alternativet er ikke begrenset til diskusjoner på Internett, det kan også brukes til e-handel, noe som betyr at du kan stoppe barnet fra å gi din adresse eller dine bankkortopplysninger til e-handelssider.
Farene som lurer på nettet er ikke begrenset til skadelig innhold eller ondsinnede mennesker: foreldre må også være klar over hvor lenge barna er oppkoplet, for å forsikre seg om at de ikke forsømmer skolearbeidet eller at nettet ikke blir den eneste hobbyen.


Internett lesere som er spesielt tilpasset for barn
Noen web-lesere har regler som stopper barn fra å få tilgang til web-områder som ikke passer for unge mennesker. De kan være nyttige som tilleggstiltak for meget unge barn, men passer ikke for tenåringer på grunn av de overrestriktive hvitelistene. I tillegg kan de lett deaktiveres av en tenåring med gode IT-ferdigheter.


Ekstra funksjoner
Noen programmer for foreldrekontroll omfattes av programpakker som også tilbyr andre funksjoner, som antivirusbeskyttelse eller brannmurer. Dette er tilfellet med Norton Internet Security, som tilbyr en fullstendig løsning med programmer for antivirus, brannmur, foreldrekontroll, personvern og antispam.

Konklusjon
Internett er et fantastisk verktøy som gir barna deres mange gode opplevelser, men da det finnes masse upassende informasjon for barn er det vår plikt som foreldre å verne barna våre mot dette. Programvareløsninger kan ikke ta seg av alt. Selv om du installerer et program for foreldrekontroll, må du også ta disse forholdsreglene:
 - Plasser familiedatamaskinen i et rom som brukes regelmessig av hele familien, spesielt hvis du har barn under 15. Dette vil sørge for at barnet ikke er alene foran datamaskinen og du kan følge litt med.
 - Surf sammen med barna når de først lærer om Internett, og forklar de mulige risikoene for dem. Opparbeid tillitt og forståelse mellom deg og barnet
 - Sett opp regler for god oppførsel sammen. Noen ufravikelige regler: ikke glem å minne dine barn på at de aldri må gi personopplysninger til noen som de ikke kjenner; aldri avtale å møte noen de ikke kjenner (selv om det er noen på deres egen alder); å fortelle deg når de ønsker å kjøpe noe over Internett, og å slette e-postmeldinger fra ukjente adresser uten å åpne dem.

Med en kombinasjon av opplæring, oppfølging og Norton Internet Security kan du stole på at deres barn surfer trygt på Internett.
Vil du vite mer om dette ta kontakt med oss så kan vi bistå deg videre hvis ønskelig.

Kilde: http://www.symantec.noInformasjon fra MicroIT er hentet fra flere kilder. MicroIT vurderer informasjon før publisering, men MicroIT kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.


For mer informasjon kontakt :
MicroIT
Vearveien 14
3173 Vear
Telefon 41076318
Web www.MicroIT.org
E-post PCHelp@MicroIT.org

Organisasjonsnummer 890935 702 MVA

 

 
HjemTjenesterPriserArtikklerOm ossKontakt oss

Copyright (c) 2014 MicroIT.org All rights reserved. Posted 05.01.2015